Drømmer du om en mere bæredygtig hverdag?

Bæredygtighed
ks12

Efterhånden er der flere og flere, der ønsker sig et mere gennemskueligt liv. Et liv hvor man har overblik over, hvor fødevarerne kommer fra, og hvor der er tid til at fordybe sig i de ting, man holder af. Det er på mange måder praktisk at bo i byen, men drømmer du om at sige stop til det hektiske, præfabrikerede ræs, som man godt kan føle sig fanget i, er det værd at overveje, om livet på landet måske er noget for dig. Her er mulighederne for at skabe en mere bæredygtig tilværelse til stede. Har du godt med plads udendørs, kan du på mange områder blive selvforsynende i langt højere grad, end det er tilfældet i byen.

 

Få friske æg hver morgen

Tanken, om at kunne høre sine høns klukke rundt på gårdspladsen, er simpelthen så hyggelig. Der findes utallige søde hønseracer, og når først du har anskaffet dig sådan en flok, kan livet på landet for alvor gå i gang. Høns er fremragende kæledyr, som hurtigt kan gøres relativt tamme, men herudover er de naturligvis også den perfekte kilde til lækre frilandsæg.

 

Du skal bare sørge for, at de har rigeligt med plads, og så skal du give dem næringsrigt foder, så de kan vokse sig sunde og stærke. Når først du har fået etableret en velfungerende hønseflok, kan du hente friske æg i hønsehuset hver morgen, som du kan anvende i madlavningen. Spejlæg, røræg, omelet og bagværk – kun fantasien sætter grænser!

Pas på miljøet

En anden stor fordel ved høns er, at de æder stort set alt. Derfor er et oplagt at give dem dine grøntsagsrester fra madlavningen eller overskydende grønt, som du ikke kan nå at få brugt. På den måde går intet til spilde, og samtidig skal du hverken belaste skraldespanden eller komposten.

 

Hvad skal du plante i køkkenhaven?

Intet gårdhjem er fuldendt uden en vidunderlig køkkenhave. Du kan naturligvis plante lige præcis, hvad du har lyst til, men det er godt at få inkluderet nogle af de mest basale urter og grøntsager.

 

For eksempel er det en rigtig god idé at have både gulerødder og kartofler tilgængelige. Især kartoflerne kan holde sig længe, og begge dele kan bruges i en masse dejlige retter. Herudover er ærter og forskellige typer salat et godt bud på nyttige indflyttere til din nyetablerede køkkenhave.

 

I forhold til urter skal du naturligvis plante dem, du allerbedst kan lide. Persille er en god, klassisk krydderurt, som passer perfekt til at strø ud over gryderetter med oksekød. Den er ligeledes enormt velsmagende, hvis du koger fond eller supper. Basilikum er en anden klassiker og et rigtigt godt bud på en uundværlig urt, der tilføjer så meget ekstra værdi til en gang tomatsovs, en minestronesuppe eller æltet ind i en portion kødboller.

Sommerfugl

Du kan spare mange penge på at dyrke dine egne grøntsager, men glæden ved at se noget vokse, som du selv har plantet, er endnu mere værd. Samtidig ved du også, hvilken jord de har ligget i, og hvordan de er blevet gødet. Dét er gennemskuelighed.

 

Skab din helt egen frugtplantage

Endelig giver et stort udendørsareal dig mulighed for at plante dine egne frugttræer. Der findes et utal af herlige typer træer, som giver skønne frugter i løbet af sommeren. Har du et stort, mørkt skur, kan de fleste slags frugter holde sig rigtig længe. Så sommerens høst kan let nydes hele efteråret og meget af vinteren igennem!

 

Både pæretræet og figentræet er oplagte kandidater. Hvem elsker ikke en god, saftig pære? Pæregrød, pæretærte og syltede pærer er alle lækre anretninger, som skaber glæde i maven og i sindet. Figner lyder måske eksotiske, men de kan faktisk sagtens gro i Danmark, og den friske, søde smag er nærmest bedre en slik og andre søde sager.

 

Selvfølgelig kan din bæredygtige gård heller ikke klare sig uden mindst ét æbletræ! Æbler kan bruges til så mange forskellige ting, og de mange sorter har hver deres unikke smag. Æbleflæsk, æblekage og æblejuice – det bliver alt sammen lidt lækrere af, at du selv har dyrket æblerne i din helt egen frugthave! Er du blevet varm på tanken, kan du læse mere her. Husk: der er ikke langt fra drøm til virkelighed. Det handler bare om at turde.

 

Relaterede artikler

Elektriker_tilbud

Få den rette belysning på kontoret

Arbejder du på et kontor? Og kan du efter en lang dag nogle gange opleve, at du får svært ved at forholde dig til det, som der foregår på den skærm, som der står foran dig, hvorfor du er nødsaget til at finde noget luftforandring ved for eksempel at gå en lille runde? Så kan […]

hus_have

3 tips til at få den perfekte have

Elsker du din have ligeså meget som resten af os danskere, men har den fået lov til at stå og forfalde den seneste tid? Det kræver jo som bekendt en hel masse arbejde, at forvandle din have til en smuk og rolig lilleoase – og dette kan en travl hverdag desværre alt for ofte komme […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.