Hvordan sover din kat?

rød mis der slikker pote
ks12

Hvis du elsker katte, vil du nok også gerne forkæle dem. Katte er meget selvstændige væsner. De er særlige på mange måder. Blandt de dyr vi omgiver os med, er katte helt enestående. Katten er nemlig det eneste dyr der har valgt os som venner og ikke omvendt. De fleste dyr har vi tæmmet, imod deres vilje. Selv hunden er blevet vores ven på den måde. Det var helt sikkert forældreløse ulvehvalpe som stenalderfolk opfostrede. Alle hunde nedstammer fra ulven. Men forskellen er ofte så stor, at det virker helt utænkeligt. 

Vores huskatte nedstammer fra vildkatte. Men selv om der findes særprægede katteracer, så er kan du stadig genkende vildkatten i dem. 

Store katte som løver, tigre og leoparder kan blive helt tamme. Geparder kan trænes som hunde og bruges til jagt. Men den lille vildkat bliver aldrig tam. Når vi i dag har huskatte så er det ikke fordi vi har tæmmet vildkatten. Katten har faktisk tæmmet os. 

killing

Hunde har herrer, katte har tjenere… og en luksuriøs seng

Dette ordsprog udtrykker vores forhold til katte i en nøddeskal. Vil elsker dem, fordi deres afslappede måde smitter af på os. Hvis du vil forkæle din kat, kan du gøre det med en luksuriøs seng. Katte er ægte livsnydere og er ikke bange for at vise os at de sætter pris på luksus. En luksuriøs seng bliver helt sikkert værdsat af din kat. 

Det imponerer os også hvordan katten har bevaret sin selvstændighed. Intet kæledyr er så selvbevidst som en kat. De vælger vores selskab hvis det behager dem. Ellers kan vi bare skride. 

For nylig har forskere bekræftet hvad ægte katteelskere altid har vidst: katte bruger mimik til at udtrykke deres følelser. Nogle folk kan læse kattens ansigtsudtryk og kommunikere med dem. 

Tja, det tog videnskaben så bare et par tusinde år at finde ud af hvad kattefolk altid har vidst. 

kat under dyne

De har udviklet et specielt sprog til mennesker

På et tidspunkt har vilde katte valgt at holde sig i vores nærhed. Det skete sandsynligvis i de tidlige bondestenaldere. Da vi begyndte at lagre korn, tiltrak det også mus og rotter i store mængder. Og de mange byttedyr tiltrak vildkatte. Bønderne lærte hurtigt at sætte pris på kattenes hjælp med museplagen. De gjorte sig nok umage med at tiltrække katte ved at stille mad ud til dem. Og hen ad vejen har de vilde katte så vænnet sig til vores selskab – efter de har vurderet os som harmløse. 

Desværre har vi mennesker vist os for dumme til at kunne forstå kattens sprog. Derfor var katten nødt til at udvikle et sprog som vi kan forstå. Når din kat miaver, så er det fordi den vil tale med dig. Sådan taler katte kun til mennesker, ikke indbyrdes. Miave er kattens ”babysprog”. Kun killinger bruger det ellers. Men katten har lært at vi reagerer på disse kald, typisk ved at give dem mad eller kæle med dem. På den måde har de trænet os. 

Relaterede artikler

Mand binder slips

Slipsnåle – en klassisk detalje, du ikke går galt med

En slipsenål er et stykke tilbehør til jakkesættet man aldrig tager af igen, når først man har vænnet sig til at gå med det. Når man først har prøvet at være iført en klassisk detalje som en slipsenål må siges at være, er det svært at vende tilbage til livet i jakkesæt uden slipsenål.  Slipsenålen […]

Hårklip

Frisør i Odense C: Lynguide til at vælge den rigtige

Det er de færreste, der kan undvære en tur til frisøren i ny og næ. At vælge den rigtige frisør har stor betydning. Et hårklip skal nemlig være flot, kunne holde sig pænt i lang tid og være lige præcis sådan, som kunden ønsker det. Når man skal finde en frisør i Odense C, er […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.