Sådan får du mest muligt ud af din have

have
ks12

De fleste mennesker der flytter i hus med have, gør det bl.a. fordi at de kan lide at være ude. De gør det også med en drøm om at kunne nyde sin have på bedst mulig måde. Der er dog stor forskel på hvordan en have skal indrettes.

Man kan ikke lave en specifik guide til at få mest muligt ud af sin have, da det i stor grad afhænger af hvem du er og hvordan du ønsker at bruge haven. Nedenfor kan du dog få forskellige synspunkter på hvad du kan gøre med din have for at få mest muligt ud af den, alt efter hvem du er og hvordan dit liv skruet sammen.

En have skal passes og vedligeholdes, hvilket kræver energi og kræfter og derfor skal den have du har gerne passe til dit temperament i forhold til dette. I haven kan du dyrke afgrøder og du kan skabe det frirum der giver dig energi til en travl hverdag.

Indret haven så den passer til din stil og dit temperament

Som haveejer vil man typisk gerne bruge hele sommeren i haven. Der er dog stor forskel på om man ønsker at sidde i skyggen på en terrasse og læse en god bog, eller man mere er til at kravle rundt i bede for at fjerne ukrudt.

Der er ligeledes forskel på hvor meget tid man har til rådighed fx i forhold til om man er pensioneret og går hjemme eller er en travl børnefamilie på arbejdsmarkedet.

Pointen er at hvis du ikke har tid, lyst og overskud til at dyrke og passe haven en masse, så er det måske bedre at indrette den simpelt, med mest græs og en terrasse, så børnene kan udfolde sig og i kan nyde at være sammen på en afslappet måde. Har du tid og interesse i at passe planter kan du med fordel lave bede med forskellige blomster og andre planter.

havekrukker

En have kan ligeledes indrettes på samme måde som en bolig. Den kan indrettes så den passer til den stil du også har indendørs. Med dette menes, at hvis du fx har en minimalistisk stil kan du føre denne videre i haven. Dette vil skabe en rød tråd mellem have og bolig.

Dyrk dine egne afgrøder

For at føle at du virkelig får meget ud af haven, kan du vælge at dyrke den med afgrøder. Lige meget din haves størrelse er der mulighed for at dyrke i en eller anden grad. Har du ikke det store areal at dyrke på kan højbede være en idé.

Der er masser af afgrøder, træer og planter der kaster frugter og grøntsager af sig og som ikke kræver den store vedligeholdelse. Dette kunne fx være æbletræer der vil give dig æbler år efter år og udelukkende kræver en tilskæring henover vinteren.

For mere info om æbletræer kan du besøge æbletræer.dk. Ligeledes kan du fx dyrke kartofler, gulerødder, tomater, rabarber, krydderurter m.m. Man kan få buske af fx solbær, stikkelsbær m.m. Der er altså ingen grænser for hvad du kan vælge og dyrke og resultatet er en følelse af at få rigtig meget igen fra sin have på en økologisk og økonomisk bæredygtig facon.

æblertræer

Relaterede artikler

hund

Guide: Bliv klar til at få hund

Mange danskere er vokset op med en hund i deres barndomshjem, og der er derfor heller ikke noget at sige til, at hunden er så populært et kæledyr, når man senere i livet skal have et. For mange bliver det at have hund dog blot ved drømmen. Drømmen om hyggelige gåture i skoven og på […]

Mandelgaver til julerierne

Det’ jul, det’ cool, men har du glemt mandelgaven!

Åh ja, mandelgaven! En af årets største udfordringer, som enten glemmes eller købes i sidste øjeblik. Som regel noget uopfindsomt, som den der finder mandlen og vinder gaven af høflighed bliver glad for. Du har sikkert selv prøvet at pakke en æske Merci chokolade ud og udbryde: ”Naaj hvor dejligt, jeg elsker Merci”, mens du […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.