Er du eller dit barn sengevæder?

Ben
ks12

Det at tisse i sengen er noget, der ofte er forbundet med skam, selvom det ikke er noget, man selv er herre over. Man behøver dog ikke skamme sig, da der ofte er en dybere grund forbundet med det. Uanset hvad kan det dog godt gøre hverdagen en del mere besværlig, da man f.eks. ofte skal skifte sengetøj eller man kan have svært ved at sove andre steder end hjemme. Se med her hvis du er interesseret i at finde løsninger til dette problem.

Dame sover i seng

Midlertidig løsning

Sengevædning kan være rigtig hårdt for dine møbler, da urinen siver ned i sengen og ødelægger den over længere tid. En løsning på dette kan være vådliggerlagner. Et vådliggerlagen absorberer væsken, så den ikke trænger ned i sengen eller topmadrassen. På den måde kan det sparer jer for mange ekstra vaske af sengetøj. 

Det kan også sparer jer for en ødelagt seng, som i længden kan blive meget dyrt. Men dette er selvfølgelig ikke en særligt fremadrettet løsning, da det er vigtigt at få løst problemet i stedet for kun at arbejde uden om det. 

Hvad kan være årsag til problemet?

Sengevædning eller ufrivillig natlig vandladning er ofte arveligt. Det er forskelligt, hvad der skaber problemet, men det er kun meget sjældent noget psykisk. Ofte er det en af to grunde; enten at blæren ikke er fuldt udviklet endnu eller at man producerer for lidt af et hormon kaldet antidiuretisk hormon. I meget sjældne tilfælde kan det skyldes et underliggende psykologisk problem. 

Det er ikke farligt at være sengevædende, men det kan have stor indflydelse på et barns liv, hvis det f.eks. undgår lejrskoler eller legeaftaler, fordi det synes, det er pinligt at tisse i sengen. Derfor er det vigtigt at få problemet løst.

Hvordan kan man løse problemet?

Til de to hyppigste årsager for ufrivillig natlig vandladning, er der to relativt simple løsninger, der oftest virker. Den ene er en vækningsalarm, som vækker personen i løbet af natten, så man kan sørge for at komme på toilet et par gange i løbet af natten, så man ikke tisser i sengen. Den anden er medicin, der giver antidiuretisk hormon. 

Dette hjælper selvfølgelig kun, hvis problemet skyldes mange på det hormon, og mange oplever, at de begynder at tisse i sengen igen, når de stopper med at tage hormonet. Hvis der ligger noget psykologisk bag problemet, skal der søges professionel hjælp, så man kan komme til grunds i problemet. 

Pige der sover

Det er mere normalt end du tror 

Sengevædning er mere normalt end de fleste tror, da det oftest ikke er noget man snakker om. Cirka hvert femte barn oplever stadig ufrivillig vandladning om natten efter de er fyldt 6 år. For det fleste stopper det herefter, men for omkring 1% fortsætter det også ud i voksenlivet. 

Relaterede artikler

Barn

Derfor skal du bruge korrekt shampoo til din baby

Der er mange, der går meget op i den måde, som de vælger at opdrage deres børn på. Og det betyder, at der også er flere, der er særdeles vågne, når det kommer til de ting, som de lader deres barn spise og de produkter, som de plejer barnet med. Det er for eksempel noget, […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.