Hvorfor skifte vinduer af træ ud med plastvinduer?

Plastik vinduer er langtidsholdbare

De fleste mennesker med hus eller sommerhus elsker synet af deres trævinduer, som står så fint med sprosser og et naturligt udtryk. Hvis de da er vedligeholdt. Der er ligesom noget prestige i vinduer udført i træ, men de kræver megen vedligeholdelse for at stå smukt år efter år.

Hvis vi kører en tur rundt i Danmark, besøger villakvarterer og landsbyer danner der sig et broget billede af vinduernes beskaffenhed. Jovist, der er mange smukke og velholdte trævinduer, men der er ligeså mange slidte, skæve og for at være helt ærlig, rådne vinduer. Vinduer, som aldrig har set en pensel med maling eller trærens og som er både skæve og grimme. At de derudover er utætte og koster på varmeregningen, er bare endnu et minus.

Mange af de flotte vinduer som vi ser, er slet ikke trævinduer, som vi umiddelbart ville tro, men vinduer fremstillet i plast.

Er plastik vinduer ikke grimme og ligner det de er?

De første plastvinduer kom på markedet i Danmark i 1970’erne. De var mildest talt ikke kønne, men snarere klodsede at se på. Tykke karme og rammer gjorde, at det på lang afstand kunne afgøres at der var tale om et vindue i PVC. Fordelen ved plastikvinduerne var dog, at de var billige at fremstille og dermed også billige at anskaffe. Og da de desuden var næsten vedligeholdelsesfrie, var det en løsning der blev brugt mere og mere.

Plastik vinduer har været mere udbredt end de er i dag, men i modsætning til 70’ernes mindre kønne udgaver, så er nutidens plastvinduer meget tæt på trævinduer i sit udtryk. Det skyldes ikke mindst at rammerne er ligeså tynde som traditionelle vinduesrammer. Nu skulle man så tro, at det er gået ud over isoleringseffekten, men det er det ikke. Det skyldes den specielle konstruktion af profilerne, som er inddelt i kamre. Der er således tale om et smukt, billigt og velisolerende vindue.

Sådan vedligeholder du et PVC-vindue

Selvom der stort set ikke er nogen vedligeholdelse forbundet med et PVC-vindue, så er der dog nogle få ting du skal iagttage. Men lad os først se på de ting du ikke skal vedligeholde i modsætning til traditionelle vinduer i træ:

– du skal ikke slibe vinduer og rammer (før træbeskyttelse og maling)

– du skal ikke jævnligt træbeskytte eller male (med slibning før og imellem lagene)

Derimod skal du tjekke hængsler og beslag, samt oliere disse når det er nødvendigt. Dette skal du uanset hvilken type vindue du har. Almindelig afstøvning og aftørring hører også med til vedligeholdelsen, men det er heller ikke noget specielt for vinduer i plastik.

Plast / PVC vinduer i mange udformninger

Det ville ikke være unaturligt at tro, at plast (PVC) vinduer kun havde en udformning. Specielt når man tænker på deres uskønne oprindelse. I dag er det dog sådan, at du kan få PVC-vinduer i næsten alle populære udformninger. Med en eller flere sprosser og også i dannebrogsudgaven. Vinduerne er hængslet så de kan åbnes både til siden og som topstyrede.

Vinduerne fremstilles også i flere fag, så har du behov for det, kan du få helt op til 4-fags plastvinduer, og selv dette kan fås i dannebrogsudgaven. Greb og hasper behøver ikke at være med et moderne udseende, men kan vælges med nostalgi for øje, så de ender med at se fuldstændig ud, som de traditionelle dannebrogsvinduer.

Selvom vi kort har været inde på det før, så er opbygningen af disse vinduer med til at isolere. Der er tale om kamre inde i selve profilerne og disse skaber en fantastisk isolering, så varmen holdes inde og kulden holdes ude. Selve vinduesglasset er fx to-lags med det der kaldes varm kant.

”Varm kant” betyder i realiteten, at de afstandsprofiler, der holder de to vinduesglas fra hinanden er produceret i et materiale, som udleder minimal varme. Vinduerne bliver derfor mere energi-effektive og besparende.

Plastvinduer er vinduer der ikke koster meget i forhold til traditionelle trævinduer. Det er et godt valg for den prisbevidste, og hvis jeg må sige det, den dovne. Tag det ikke som en nedladende kommentar, men som en opmuntring til at drage plastik vinduer med ind i vurderingen, når du skal skifte vinduer i huset eller sommerhuset.

 

Relaterede artikler

De tre bedste proptrækker designs

De tre bedste designs af proptrækkere

Proptrækkere findes i mange forskellige designs og i mange forskellige priser! Du kan få dem i mere high-tech og moderne udgaver, der benytter sig af lufttryk og gaspatroner eller elektricitet til at få proppen af flasken, men du kan også bare “nøjes” med en mere traditionel proptrækker. Hvad du beslutter dig for afhænger i høj […]

Bæredygtighed

Drømmer du om en mere bæredygtig hverdag?

Efterhånden er der flere og flere, der ønsker sig et mere gennemskueligt liv. Et liv hvor man har overblik over, hvor fødevarerne kommer fra, og hvor der er tid til at fordybe sig i de ting, man holder af. Det er på mange måder praktisk at bo i byen, men drømmer du om at sige […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.